Rubriek #2: Social media

  • 0

Rubriek #2: Social media

Category : Nieuws

Social media: niet altijd je beste vriend.
Door Jantine Verboven.

Natuurlijk klinkt de titel als vanzelfsprekend, toch wordt er vaak meer informatie op social media geplaatst dan iemand zou moeten willen. Daarnaast is het vaak niet duidelijk wat de platformen precies mogen met de informatie, zoals tekst of foto’s, die iemand online plaatst. Een mooi voorbeeld hiervan is de Facebook ‘verklaring’ die eens in de zoveel tijd massaal in de Facebook tijdlijn voorbijkomt met daarin “Ik geef Facebook geen toestemming om mijn gegevens te gebruiken”. In deze rubriek leg ik uit waarom deze verklaring niet werkt en wat Facebook nu echt mag met de informatie die op Facebook wordt geplaatst.

Een platform als Facebook maakt het mogelijk om gebruik te maken van een aangeboden dienst onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden staan in de ‘Terms of Service’, of in het geval van Facebook de ‘Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden’. In deze voorwaarden wordt besproken welke rechten en plichten het platform en de gebruiker hebben. Zodra een dienst wordt gebruikt of wordt geopend verklaart de gebruiker akkoord te gaan met de voorwaarden. Vaak worden deze voorwaarden niet gelezen waardoor de onzekerheid blijft bestaan wat Facebook mag.

Facebook verklaart dat diegene die informatie plaatst eigenaar is en blijft van die informatie op het platform. Maar… Facebook krijgt wel een licentie om alle geplaatste informatie te kunnen gebruiken. Licenties komen in verschillende vormen voor. In dit geval is de licentie een:

                  “Niet-exclusieve, overdraagbare,
     sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde
          licentie voor het gebruik van IE-inhoud”

Is dit duidelijk genoeg? In veel gevallen waarschijnlijk niet. Niet-exclusief betekent dat de informatie tegelijkertijd gelicentieerd mag worden aan verschillende ‘partijen’. Facebook heeft daarnaast het recht om deze licentie aan een andere partij over te overdragen waardoor deze partij de informatie mag gebruiken. Daarnaast mag ook een sublicentie door Facebook worden verstrekt aan een ander om de informatie ook te kunnen gebruiken. Royaltyvrij betekent dat de eigenaar geen vergoeding voor de licentie krijgt. Wereldwijd spreekt voor zichzelf, Facebook kan jouw informatie namelijk waar dan ook ter wereld gebruiken.

Tenslotte, IE betekent intellectueel eigendom. Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor allerlei intellectuele creaties, zoals foto’s en teksten. Een licentie is in de meeste gevallen nodig om de creaties te gebruiken als niet-eigenaar.

De licentie op Facebook eindigt zodra de informatie of het account is verwijderd, tenzij de inhoud gedeeld is met anderen waar het niet verwijderd is. Het lijkt simpel, maar dat is het niet op het Internet. In de voorwaarden schrijft Facebook dat wanneer informatie wordt verwijderd, het nog steeds voor een ‘redelijke’ tijd aanwezig is in back-ups. Ook al is het niet meer te zien voor anderen, Facebook heeft een licentie tot het uit de back-ups is verdwenen.

Doordat Facebook een gratis platform is, moet op andere manieren geld worden verdiend. In dit tijdperk heeft informatie een enorm grote waarde als data. Met deze informatie heeft Facebook gigantisch veel data, die zij en anderen kunnen gebruiken voor allerlei zaken, zoals gerichte reclame. Daarom is het belangrijk om even na te denken voordat bepaalde foto’s of video’s worden geüpload. Zeker als de privacy instellingen met betrekking op inhoud op openbaar staat. Informatie die openbaar staat mag namelijk door iedereen worden gebruikt omdat volgens de voorwaarden hiervoor toestemming wordt verleend.

Kan voorkomen worden dat Facebook teksten, foto’s of video’s mogen gebruiken? Natuurlijk, en het is simpeler dan je denkt. De oplossing is om het gewoonweg niet op sociale media te plaatsen. Wil je toch graag iets plaatsen, dan is aan te raden om in ieder geval de privacy instellingen van de inhoud te veranderen van openbaar naar vrienden. Zo kan worden gezorgd dat de ‘schade’ kan worden beperkt.

Als je vragen hebt over het gebruik van social media of de risico’s hiervan, kom er gerust eens over praten! Rechtswinkeliers van Rechtswinkel de Langstraat staan iedere dinsdagavond van 18:30 uur tot 20:00 uur voor je klaar in het voormalige gemeentehuis in Drunen. Meer informatie? Kijk dan op www.rechtswinkeldelangstraat.nl.